Snel naar
Wat is een PU coating?
Wat is een PU coating? Er zijn verschillende PU coatings, zowel op waterbasis als op terpentine of zelfs thinner basis. PU coatings zijn verkrijgbaar is 1 en 2 componenten voor verschillende toepassingen. Wil jij alles te weten komen over PU coatings? Lees dan verder.
Wist je dat...
Een PU coating (polyurethaan) op verschillende basis kan zijn? Bijna alle watergedragen lakken zijn op PU basis, een aantal alkyd verven zijn ook op PU basis. Vloercoatings zijn verkrijgbaar op thinner basis. Waar u ook naar op zoek bent wij hebben alle soorten Polyurethaan lak en verf in huis. Als je niet zeker weet welke je nodig bent voor jouw project? Neem dan direct contact op met onze klantenservice.
Tip van de verf expert
Een PU coating kan een uitkomst zijn, het is wel verstandig om goed te kijken wanneer je dit wel of juist niet nodig bent? Mocht je vragen hebben over coatings op PU basis dan zitten wij uiteraard voor je klaar om je te adviseren welke coating het meest geschikt is voor jouw project.
Wat is PU coating?
PU is een afkorting voor Polyurethaan is een kunststof welke gemaakt is van kleine driedimensionale structuren (monomeren genoemd) welke in elkaar haken Deze structuren polymeriseren en vormen een herhaaldelijke kettingreactie. Dit is de basis voor een super sterke, flexibele coating. Dit alles is uitgevonden door Dr. Otto Bayer in de jaren 30. Polyurethaan is niet meer weg te denken uit de professionele coating industrie, verfsoorten en coatings bevatten polyurethaan.
Welke soorten verf bevatten polyurethaan?
- Polyurethaan op terpentine basis
- Polyurethaan op waterbasis
- Polyurethaan 2 componenten op waterbasis
- Polyurethaan 2 componenten op thinner basis
Er zijn meerdere producten waar polyurethaan in verwerkt is, wat zijn de voor en nadelen?
Polyurethaan heeft verschillende voor maar ook nadelen, wij hebben dit op een rijtje gezet zodat jij de juiste coating voor jouw project kunt selecteren. Polyurethaan is een behoorlijk breed product de meeste mensen weten dan ook niet dat Polyurethaan in bijna elke verf verwerkt zit. Hieronder een aantal veel voorkomende verfsoorten op terpentine basis.
Voordelen Polyurethaan Verf
- Slijt en krasvast
- Flexibel
- Hoge resistentie
Nadelen Polyurethaan Verf
- minder goed bestand tegen UV
- Minder flexibel dan SB verf
- Snelle droging
Polyurethaan lak of verf
Polyurethaan lak is over het algemeen een transparante lak op PU basis. Polyurethaan verf is een dekkende verf op PU basis. Hier is echter wel vaak verwarring tussen. Officieel is een lak altijd transparant en een verf dekkend. Sommige schilders noemen verf een lak en gaan hiermee aflakken. Andere schilderes hebben het over verf en schilderen. Uiteindelijk gaat het er om dat jij als klant de juiste verf kiest dit kan op basis van Polyurethaan! We hebben zowel verf als lak in ons assortiment met als grondstof Polyurethaan.
Polyurethaan verf op waterbasis?
Tegenwoordig zijn de meeste watergedragen verf soorten op Polyurethaan basis, hierdoor zijn ze altijd slijt en krasvast en in de meeste gevallen bestand tegen huidvet. Dit maakt watergedragen producten zeer geschikt voor trappen en kozijnen binnenshuis.Een ander voordeel is dat een coating of verf op PU basis binnen niet zal vergelen. Naast de neutrale geur wordt dit argument tegenwoordig altijd meegenomen in een binnen advies.
Polyurethaan verf op terpentine basis?
Polyurethaan verf op terpentine basis is nog altijd de meest gekozen verf. De meeste verfsoorten zijn dan ook op Polyurethaan in combinatie met terpentine. Enige nadeel is dat deze verfsoort minder goed tegen UV kan en hierdoor een minder lange levensduur heeft (hoeft niet altijd). Als we kijken naar verfsoorten met een lange levensduur dan moet je denken aan verf op SB basis. Hierbij de meestverkochte verfsoorten op PU basis. Grote nadeel is dat PU coatings op terpentine basis binnen kunnen vergelen, dit is een goed argument om binnen altijd een coating op waterbasis toe te passen.
.
Polyurethaan coating op basis van 2 componenten?
Voor het coaten van vloeren, schepen of andere industriële toepassingen worden er coatings gebruikt op basis van 2 componenten. Deze zijn over het algemeen sterker harder en gaan hierdoor langer mee. Deze producten zijn verkrijgbaar op waterbasis maar ook op thinner basis. Deze coatings zijn zowel dekkend als transparant verkrijgbaar.
Vloercoating op PU basis 2K voordelen
- Slijt en krasvast
- Flexibel
- Waterbasis & thinner basis
- Autobanden geen probleem
- Hoge mechanische belasting
Vloercoating op PU basis 2K nadelen
- Voor buiten UV filter toevoegen
- Moeilijker om te verwerken
- Thinnerbasis coating stinkt
- Meerdere lagen aanbrengen
- Snelle droging
Advies van de professional
Een coating op PU basis is een van de sterkste samenstellingen. Door zijn flexibele eigenschap is hij in de meeste gevallen veel geschikter voor vloeren. Daarnaast is hij bestand tegen weekmakers (autobanden)
Transparante Polyurethaan coating of Transparante lak op PU basis?
Uiteraard is een coating op PU basis zowel dekkend als transparant verkrijgbaar. Voor binnen adviseren we altijd een lak op waterbasis om vergeling tegen te gaan. Voor vloeren en trappen is een lak of coating op PU basis zeer gewenst vanwege de hoge mechanische belasting.
Verfmenger.com
Koop jouw professionele verf via Verfmenger.com. We hebben een ruim assortiment en leveren snel, waardoor je direct kunt beginnen met klussen. Bel onze klantenservice op 058-2152530, chat met ons, mail naar info@verfmenger.com of bezoek onze klantenservice pagina. Van muurverf, buitenlak, afwasbare verf, buitenbeits en grondverf tot plafondverf, renovlies behang, betonverf en glasvezelbehang. Voor alle verf- en behang kunt u terecht bij De Verfmenger. Bekijk ook onze speciale verf aanbieding overzicht, korting tot wel 65%! Voorstrijk aanbrengen: is dit nodig en zo ja, hoe doe je dat? Het is heel erg makkelijk te testen of je voorstrijk daadwerkelijk nodig hebt. Neem een natte spons en druk deze op de wand. Wordt de vlek donker? Dan trekt hij weg in de muur en heb je een zuigende muur. Loopt het water weg langs de muur? Dan neemt de muur niet op en hoef je geen voorstrijk te gebruiken.
Over de auteur:
Milan Schilder specialist
Milan weet precies welke producten waar en hoe gebruikt kunnen worden. Milan is ooit begonnen als stagiair en is nooit meer weggegaan; in al die tijd heeft hij veel geleerd en veel ervaring opgedaan in de verfwereld. Regelmatig schrijft Milan een nieuw artikel voor ons Verfmenger-blog. Hierin vertelt hij precies hoe jij je schilderwerk moet aanpakken en welke fouten jij kunt voorkomen door de juiste voorbereiding te treffen!