Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Voor 15:00 besteld = Vandaag verstuurd
Gratis advies? 058 - 2152530

Tafel verven Hoe verf ik een houten tafel

Tafel verven Hoe verf ik een houten tafel
Geplaatst op 6-8-2024 door Marco verfspecialist

Snel naar

Tafel verven

Je bent uitgekeken op je oude tafel en wilt hem voorzien van een nieuwe laag verf? Wij hebben een aantal mooie tafel verven welke je kunt toepassen voor het verven van jouw tafel. Zo kun je een oude antieke tafel helemaal hip maken of een moderne tafel optimaal beschermen met de juiste verf.. Een goede tafelverf moet uiteraard slijt en krasvast zijn en goed tegen een stootje kunnen, daarnaast is het belangrijk om goed te kijken welk materiaal we nou eigenlijks gaan schilderen, is de tafel van hout of kunstof? Of betreft het een tafel van metaal, wij hebben de juiste oplossing en de beste tafel verf.

Wist je dat...

Een tafel voor butien een compleet andere verf nodig is als een tafel voor binnen. Hou hier dan ook altijd goed rekening mee en laat je goed adviseren door ons. Over het algemeen is het simpel, voor binnen gebruiken we watergedragen verf en voor buiten terpentine verf. Dit heeft voornamelijk met de UV straling te maken. Terpentine verf kan binnen ook nog eens vergelen en ruikt niet altijd prettig.


Tip van de verf expert

Voor een dekkende uitstraling adviseren wij om altijd eerst een primer aan te brengen. Een transparante uitstraling kun je prime direct op kaal hout aanbrengen! Voor het tafelblad is het zeker aan te raden om meerdere transparante laklagen aan te brengen om vlekken en kringen tegen te gaan.

Houten tafel verven (dekkende afwerking) buiten

Om een houten tafel te verven, begin je met het grondig reinigen van het oppervlak. Gebruik een ontvetter om vuil en vet te verwijderen, en spoel daarna met lauwwarm water. Laat de tafel volledig drogen voordat je verder gaat. Vervolgens is schuren de volgende stap; kies voor middelgrof schuurpapier als je kaal hout hebt en fijn schuurpapier voor bestaande verflagen. Het schuren zorgt voor een goede hechting van de verf, dus negeer deze stap niet. Na het schuren maak je het oppervlak stofvrij met een zachte borstel. Breng daarna een grondverf aan om een stevige basis te creëren. Roer de primer goed door en verdun deze indien nodig. Begin met het aanbrengen van de grondverf in de hoeken om druipers te voorkomen. Wacht totdat de grondverf volledig droog is voordat je de volgende laag aanbrengt. Nu is het tijd om de houten tafel te verven. Roer de verf goed door en gebruik een roller voor de grotere oppervlakken. Begin opnieuw in de hoeken en werk naar buiten toe. Laat de verf goed drogen voordat je een tweede laag aanbrengt voor een mooi en duurzaam resultaat. Eindig met het aanbrengen van een slijt- en krasvaste afwerking voor extra bescherming.

VP Platina Aqua Satin
Sikkens Rubbol Finura Satin

Houten tafel verven (transparante afwerking) buiten

Om een tafel transparant te verven, moet je beginnen met het schoonmaken van de tafel om stof, vet en vuil te verwijderen en gebruik een ontvetter en spoel af met lauwwarm water en laat de tafel goed drogen voordat je verder gaat, vervolgens schuur je het oppervlak om een goede hechting van de lak te garanderen door middelgrof schuurpapier (korrel 150-180) voor kaal hout en fijn schuurpapier (korrel 220-280) voor bestaande verflagen te gebruiken en maak de tafel na het schuren stofvrij met een zachte borstel, daarna roer je de transparante lak goed door en breng deze aan met een roller of kwast, begin opnieuw in de hoeken en werk naar de grotere oppervlakken toe en zorg ervoor dat je gelijkmatige lagen aanbrengt, laat de eerste laag goed drogen en afhankelijk van de lak die je gebruikt kan dit enige tijd duren, controleer de instructies op de verpakking voor de specifieke droogtijden, indien nodig breng een tweede of derde laag aan voor extra bescherming en een dieper stralend effect en zorg ervoor dat elke laag goed droog is voordat je de volgende aanbrengt

Anker Stuy Waarborg Elite Transparant Satin
Jotun Benar Mat

Houten tafel verven (dekkende afwerking) binnen

Voor binnen adviseren wij om een slijt- en krasvaste verf te gebruiken op waterbasis. Deze verfsoorten bieden niet alleen een duurzame afwerking, maar zijn ook effectief in het verminderen van geur en het verkorten van de droogtijd. Voordat je de kleurverf aanbrengt, moet er altijd eerst een grondverf worden aangebracht in dezelfde kleur. Deze grondverf zorgt voor een optimale hechting van de bovenlaag en helpt om een gelijkmatig en professioneel resultaat

VP Platina Aqua Satin
Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
VP Platina Aqua Mat

Houten tafel verven (transparante afwerking) binnen

Voor een transparante afwerking op een tafel die binnen komt te staan, adviseren wij een slijt- en krasvaste lak op waterbasis. Deze lakken zijn speciaal ontwikkeld om een duurzame en robuuste afwerking te bieden, terwijl ze ook minder geur produceren en sneller drogen, wat tijdens het schilderproces erg handig is. Het is aan te raden om 2 tot 3 lagen aan te brengen voor voldoende laagdikte en optimale bescherming. Een primer is daarbij niet nodig

Avis Interieurlak PU Mat  Blank
Drenth DPU Aqua Parketlak

Welke soort verf moet ik hebben

Strepen op de muur zijn niet mooi, dit heeft te maken met sneldrogende muurverf in combinatie met trijklicht. Doordat lagen te snel indrogen en hierdoor meer laagdikte ontstaat ontstaat er een schaduw. Deze schaduw noemen we strijklicht welke je kunt zien door in het licht te kijken. Om dit te voorkomen adviseren wij om altijd een langzaamdrogende muurverf te gebruiken om streeploos te kunnen verven.

Beste tafel verf voor houten tafel

Vaak zijn dit hogere kwaliteit muurverven met hoogwaardige grondstoffen (geen of bijna geen kalk). Grondstoffen met een duurzame waarde drogen in de meeste gevallen langzamer en gelijkmatiger op. De muurverf vlakt zicht zelf als het ware uit waardoor het een egale supstantie is met een egale laagdikte. Een langzaam drogende muurverf voorkomt dan ook in de meeste gevallen banen en strepen in het schilder werk.

Voordelen tafel schilderen

Hoe verf je zonder strepen? Zonder strepen verven doe je door goede voorbereidingen te treffen en nat in nat te schilderen. Een goede manier om strepen in het schilder-werk te voorkomen is door te verven met een goede verfroller. Door een goede verfroller te gebruiken wordt de verf gelijkmatig verspreid en kun je makker zonder strepen verven. Zo kun je de VP Toptex Muurverfroller gebruiken deze roller laat geen haartjes los en verspreid de verf gelijkmatig over het te schilderen oppervlak. Deze verfroller beschikt over de volgende plus- en minpunten:

  • Geschikt voor alle type muurverf
  • 15 millimeter vachthoogte
  • Geschikt voor medium, grof en vooral gladde oppervlakken.
  • Alleen geschikt voor muurverf

Nu je dat weet, moet streeploos verven jou al een stuk makkelijker afgaan!

Kun je verven zonder te schuren

Hoewel het verleidelijk kan zijn, raden we aan om altijd te schuren. Schuren zorgt voor een goede basis voor de verf en helpt bij de hechting, zowel op kaal hout als bestaande verflagen. Door de juiste voorbereidingen te treffen en de juiste producten te gebruiken, zorg je voor een prachtig eindresultaat. Bestel eenvoudig alle benodigdheden online bij Verfmenger.com en begin vandaag nog aan je volgende verfklus!.

Ben ik ook een grondverf nodig

Wanneer je kiest voor een dekkende afwerking, is het cruciaal om altijd een grondverf aan te brengen voordat je begint met verven. De grondverf zorgt ervoor dat de topcoat beter hecht en verbetert de dekking, waardoor je een mooier en duurzamer eindresultaat krijgt. Bij een transparante afwerking is het echter niet nodig om een grondverf te gebruiken. In dit geval kun je direct meerdere lagen lak aanbrengen om de gewenste glans en bescherming te bereiken. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de eerste laag goed droog is voordat je de volgende aanbrengt

Tafel transparant verven

Wanneer je ervoor kiest om je tafel transparant te verven, is het essentieel om een slijt- en krasvaste lak te gebruiken. Deze speciale lakken zijn ontworpen om een duurzame bescherming te bieden tegen dagelijkse slijtage, waardoor ze perfect zijn voor meubelstukken die vaak worden gebruikt. Ze vormen een sterke, transparante laag die niet alleen de natuurlijke schoonheid van het hout behoudt, maar ook bestand is tegen krassen, vlekken en andere vormen van schade.


Eettafel of tafel zwart verven

Je kunt zowel met een kwast als met een verfroller schilderen vaak denken mensen dat het schilderen mat een kwast niet zonder strepen kan maar met de juiste tips and tricks kan jij als doe-het-zelver ook met een kwast zonder strepen schilderen. Als je verft met een kwast is het belangrijk de volgende punten in gedachte te houden:

Gebruik genoeg verf: Als je niet genoeg verf gebruikt, kunnen er gemakkelijk strepen ontstaan.

Oefen niet te veel druk uit op de kwast: Als je te hard op je kwast drukt gaat het snel mis. probeer geconcentreerd en geleidelijk de kwast over het oppervlak te smeren. gebruik de hand waarmee je schrijft om preciezer te kunnen verven.

Nat in nat verven: Ook bij het verven met een kwast is het belangrijk om de tweede laag aan te brengen terwijl de eerste nog nat is. Wees dus ook niet te secuur anders droogt je verflaag op voordat je met een tweede kan beginnen.

Houten tafel zwart verven

Wanneer je besluit om je eettafel zwart te verven, is het raadzaam om te starten met een zwarte grondverf. Deze zorgt voor een goede basis en helpt om een diepere en egalere kleur te bereiken met de topcoat. Vervolgens kun je een zwarte aflak aanbrengen voor een prachtig, stralend eindresultaat. Voor binnenruimtes adviseren wij het gebruik van een watergedragen lak of verf, omdat deze snelle droogtijden en een lage geur hebben, wat het werken een stuk aangenamer maakt. Voor buitengebruik is het aan te raden om een product op terpentinebasis te kiezen, omdat deze speciaal zijn ontwikkeld om een langdurige bescherming te bieden tegen de elementen en beter bestand zijn tegen vocht en UV-stralen.


Verfmenger.com


Koop jouw professionele verf via Verfmenger.com. We hebben een ruim assortiment en leveren snel, waardoor je direct kunt beginnen met klussen. Bel onze klantenservice op 058-2152530, chat met ons, mail naar info@verfmenger.com of bezoek onze klantenservice pagina. Van muurverf, buitenlak, afwasbare verf, buitenbeits en grondverf tot plafondverf, renovlies behang, betonverf en glasvezelbehang. Voor alle verf- en behang kunt u terecht bij De Verfmenger. Bekijk ook onze speciale verf aanbieding overzicht, korting tot wel 65%!



Over de auteur:



Marco Postma verfspecialist


Marco

Marco is dé specialist als het gaat om verf. Met zijn jarenlange ervaring in de verfwereld heeft hij uitgebreide kennis van alles wat met verf te maken heeft, van verf kleuren tot verfproducten Marco heeft er verstand van. Marco heeft al meer dan 20 jaar ervaring en heeft meerdere certificaten aan de Sikens Academie behaald. Marco staat ook dagelijks in contact met verschillende verflaboratoria, waardoor hij altijd op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen in de verfindustrie. Marco deelt zijn jarenlange ervaring met verfproducten en zijn kennis over verf in onze blogs

linked in
youtube
facebook



Aanmelden nieuwsbrief

Gratis verzending vanaf €50
Verf tot wel 65% goedkoper
Grootste assortiment van Nederland
Gratis advies? 058 - 2152530

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen